• FRI FRAKT PÅ ORDER ÖVER 499,-

  • KUNDSERVICE ÖPPEN VARDAGAR 10-16

Varför tappar man hår? 6 orsaker till håravfall


Alla tappar hår. Det kan inträffa när du tvättar håret, torkar det med en hårfön eller när du snabbt borstar igenom håret med hårborsten. Att tappa hår här och där är ganska vanligt. Det antas att vi dagligen tappar ungefär 50–100 hårstrån i genomsnitt. Varför tappar man hår? Det är en del av hårets naturliga livscykel och det kommer som utgångspunkt att komma ett nytt hårstrå som ersätter det förlorade. Det kan dock finnas flera orsaker till varför man tappar hår, vissa allvarligare än andra. Denna artikel ger en överblick över alla orsaker till håravfall och hur man ska agera avseende dem.

 

Håravfall och stress

Att tappa hår och stress kan vara relaterat, vilket är en av de vanligaste orsakerna till varför både män och kvinnor tappar hår. När håravfall och stress har ett samband så behöver det inte innebära ett permanent tillstånd. Om du får kontroll över din stress så kommer ditt hår ofta att växa tillbaka till sitt hälsosamma tillstånd. Det finns tre typer av håravfall som kan vara förknippade med hög stressnivå, som beskrivs nedan:

Telogen effluvium

Telogen effluvium anses ofta vara den typ av håravfall som är vanligast bland svenskarna. Det finns en koppling mellan att tappa hår och stress, som visar sig genom att ett onormalt stort antal hårsäckar går in i viloläge. När hårsäcken går i viloläge innebär det att håret slutar att växa för att slutligen separera sig från hårbotten. Det innebär att du inom några månader kommer att tappa stora mängder hår.

Trikotillomani

Trikotillomani är ett okontrollerbart behov av att rycka bort hår från din hårbotten, ögonbryn, ögonfransar, ben eller andra kroppsområden. Att plocka bort håret kan vara ett sätt att hantera negativa eller obehagliga känslor såsom stress, spänningar, ensamhet, ledsamhet eller frustration. Det vanligaste är att man får som vana att dra bort ens ögonfransar och ögonbryn.

Alopecia areata

En rad olika faktorer anses förorsaka alopecia areata, däribland stress. Med alopecia areata försvagas kroppens immunsystem i hårsäckarna och det kan vara en orsak till att man tappar hår.

Ärftligt håravfall

Genetiskt håravfall är känt som androgenetisk alopeci och tros vara en av de vanligaste orsakerna till håravfall hos män. Åkomman kan ärvas antingen från mor eller fars sida av familjen och det ligger en stor sannolikhet för att få det om båda dina föräldrar upplever håravfall. Hos kvinnor finns det en tendens till att utveckla uttunnat hår på toppen av huvudet, däremot förekommer androgenetisk alopeci mest vid tinningarna hos män. I vissa fall kan håravfallet vara mer diffust, vilket innebär att det sprids över hela hårbotten. I synnerhet hos män ses samma tendens där håravfall upplevs i tinningarna samt att man tappar hår på toppen av huvudet.

Hypothyroidism

Många svenskar, i allmänhet fler kvinnor än män, lider av hypothyroidism som är en åkomma i sköldkörteln. Denna åkomma i sköldkörteln kan vara en orsak till håravfall. När din kropp producerar för lite tyroidhormoner, som är hormonet som ansvarar för regleringen av ämnesomsättningen, puls och humör, så är det tal om hypothyroidism eller en sköldkörtel med mindre aktivitet. Om din kropp producerar för mycket av hormonet så är det tal om hypothyroidism eller en överaktiv sköldkörtel. Tyroidhormoner ansvarar för allt från din basala metaboliska funktion, som får syre och energi i kroppen att fungera, till växten av ditt hår, hud och naglar.

Håravfall och vitaminbrist

Zink

Ett lågt zinkintag är en av de mest vanliga näringsmässiga bristerna som kan vara en orsak till håravfall hos kvinnor och män. Zink ansvarar för att påskynda regenereringen av hud- och hårceller, då det genererar viktiga enzymatiska funktioner i kroppen och däribland hårväxt. Zink är även ansvarigt för att hjälpa kroppen med tillväxten av nytt hår. Zinkbrist och håravfall är relaterat och är en vanlig orsak till att män och kvinnor börjar tappa hår tidigt. För att få ditt zinkintag täckt så ska du se till att ta ett kosttillskott, gärna ett som riktar sig till håret eller att äta mer mat såsom nötter, frö, ostron, ägg och linser som är särskilt rika på zink. Om du inte äter dessa livsmedel så är ett kosttillskott troligen nödvändigt för dig, så att inte zinkbrist orsakar håravfall.

B-vitaminbrist och håravfall

Ett tecken på brist på biotin och B-vitamin kan vara håravfall. En brist kan bero på rökning, nedsatt leverfunktion eller graviditet. För att förhindra håravfall på grund av vitaminbrist så kan du komplettera upp med särskilda livsmedel i din kost, som är rika på essentiella B-vitaminer, vilket är tydligt för män och kvinnor som då kan tappa hår på grund av vitaminbrist. Dessa kan vara ägg, nötkött, kyckling, avokado, baljväxter, nötter och potatis. Dessutom kan det även vara en bra idé att förse kroppen med extra B-vitaminer i kombination med andra viktiga näringsämnen, då det ökar upptagningen av B-vitaminer och därmed effekten av dessa.

Här kan du läsa om de viktigaste vitaminerna till håret och för sund hårväxt.

Alopecia areata

Alopecia areata är en autoimmun åkomma där immunsystemet angriper hårsäckarna. Detta förekommer lika mycket hos män som kvinnor. Orsaken till håravfall som orsakas av Alopecia Areata kan utlösas av stress eller en sjukdom. Alopecia Areata förorsakar ofta fläckar av skallighet på hårbotten, ögonbryn eller ben.

Överdrivet stylande

För mycket användning av schampo, stylingprodukter och hårfärgning kan skada och förstöra ditt hår samt vara en orsak till att man tappar hår. Värme och kemikalier försvagar håret, vilket kan få det att brytas eller falla av. Därför ska du så gott det går undvika att använda värmeapparater som överhettar ditt hår. Ställ in din hårfön på svala och låga inställningar samt minimera användningen av platt- och locktänger. Du bör inte färga ditt hår mer än en eller två nyanser från din normala hårfärg. Ju mer markant färgändringen är desto fler kemikalier kommer att användas.

Orsaken till håravfall kan bero på många olika saker. Om ditt håravfall har pågått länge eller om du misstänker att ditt håravfall beror på stress eller liknande orsaker så är det en bra idé att kontakta din läkare för att få korrekt diagnos ställd.