• FRI FRAKT PÅ ORDER ÖVER 499,-

  • KUNDSERVICE ÖPPEN VARDAGAR 10-16

Test av bra hårolja – Hitta den rätta till din hårtyp och dina behov


Vad är en hårolja:

Med en historia som går hundratals år tillbaka i tiden, är användningen av oljor inte något nytt, däremot är vår kunskap om oljan förbättrad. Vi har blivit mycket klokare på de olika effekterna som oljan kan ha i alla möjliga sammanhang. Oljan används inte enbart i matlagning utan även flitigt i hudvårds- och hårvårdsprodukter. På grund av oljans fuktgivande, vårdande och skyddande verkan på hår och hud kan olja med fördel användas till att mjukgöra och vårda hår och hårbotten.

 

En bra hårolja har många användningsmöjligheter, allt beroende på hårtyp och behov. Det kan vara en bra idé att prova olika håroljor eller gå specifikt efter en hårolja för ditt behov och din hårtyp, då det finns många olika typer av håroljor. En del är bra till fint och tunt hår, andra är bättre till kraftigt och torrt hår och en del är lämpliga till alla hårtyper, som HairLust Hair Oil.

Oavsett om ditt hår har behov för en daglig användning av en olja eller om du bara har behov av lite extra glans då och då, så är en bra hårolja oumbärlig och kan göra en jättestor skillnad för ditt hårs utseende och tillstånd. Det är bara viktigt att hitta en som passar till din hårtyp och en som inte tynger ner håret eller gör det flottigt. Det är svårt att veta om en hårolja tynger eller gör håret flottigt innan man har provat den men det är en bra tumfingerregel, att utgå från en hårolja som inte är jättebillig.

För att skapa en överblick över de håroljor som finns, så har vi delat in dem i två kategorier:

Vegetabiliska oljor

Vegetabiliska oljor härleds ofta från nötter eller frön och är oftast doftfria. Denna typ av olja kan användas separat eller till att späda ut eteriska oljor innan de appliceras på huden eller används som hårolja. Utspädning av eteriska oljor kan hjälpa till med att förhindra eventuella biverkningar vid kontakt med ren olja, såsom hudirritation. Flera studier visar t.ex. att vindruvskärnolja och kokosolja fungerar riktigt bra tillsammans, om syftet är att stärka och skydda håret.

Eteriska oljor

Eteriska oljor är koncentrerade och kraftiga oljor, som inte bör användas outspädda, direkt på huden. Därför bör de alltid blandas med t.ex. en vegetabilisk olja innan de appliceras på huden eller används i en hårolja. Eteriska oljor används i stor utsträckning inom kosmetik, livsmedel, aromaterapi och farmaceutiska produkter på grund av dess smak, doft och egenskaper. Eteriska oljor kan användas som en vårdande ingrediens eller till att ge en produkt doft och smak. Eteriska oljor finns i växtceller och växtkörtlar, vanligen på ovansidan av växten eller i växtvävnaden. Beroende av vilken olja det handlar om, utvinns den av blommor, blad, bär, kåda, kottar, ved, rhizomer, frukter, skal eller andra växtdelar.

Kika efter dessa vegetabiliska oljor när du ska hitta en hårolja, som passar till dina behov:

Typer av vegetabiliska håroljor

Arganolja: Bra hårolja till styling och till att mjukgöra

Denna olja har en skyddande effekt på håret och efterlämnar det utslätat, mjukare och mindre krusigt. Arganolja är riktigt bra att använda som stylingolja och den kan användas till de flesta hårtyper. Denna hårolja är bra till att ge glans samt ett friskt och mjukt utseende. Dessutom har arganolja en god, neutral doft, som faller de flesta i smaken.

Kokosolja: Bra till skadat hår

Kokosolja är en ljus hårolja som inte tynger ner håret eller gör det flottigt, som du bör prova om du har problem med att håret bryts av eller klyvs. Kokosolja är en fantastiskt bra hårolja och är en av de få oljor som faktiskt kan tränga in i hårstrået och därmed stärka och reparera håret inifrån och inte bara skydda håret med en oljehinna. Denna olja är riktigt bra till torrt och skadat hår. Kokos har en karakteristisk doft, som de flesta inte kan få nog av. Läs mer om HairLust Hair Oils naturliga kokosolja till håret här.

Olivolja: Bra till att återuppliva torrt hår

Olivolja är bra för att ge håret elasticitet och glans. Olivoljan är bra till tjockt samt torrt hår och kan öka fukten i håret. Så om du har problem med torrt hår, kan du testa en hårolja som är baserad på olivolja. Var uppmärksam på att den kan tynga ner håret något, om du har tunt och fint hår.

Mandelolja: Förbättrar hårbottens hälsa

Blandningen av vitaminerna A, B, och E i denna olja hjälper till med att stärka hårbotten. Det höga innehållet av vitamin E hjälper till att främja hårbottens fuktbalans och därför är mandeloljan en bra hårolja till dig, om du har tendens till torr och känslig hårbotten. Mandelolja är en lätt hårolja, som är lämplig till alla hårtyper.

Vindruvskärnolja: Skydd till håret

Vindruvskärnolja fungerar riktigt bra till att skydda mot värme och kan med fördel användas om man använder värmeredskap, såsom plattång eller hårfön. Applicera lite genom hela håret under loppet av dagen eller innan du applicerar värme för att ge ditt hår glans och skydd. Denna hårolja är i allmänhet bra till att stärka håret och reducerar torrt hår samt kliande hårbotten.

Avokadoolja: Reducerar hårbrott

Avokadoolja är rik på aminosyror, vitaminer och fettsyror. Avokadoolja stärker håret och gör det mer motståndskraftigt mot brott. Denna hårolja är också bra till torrt hår och är en hårolja du bör testa, om du har fint eller tunt hår, då den inte tynger ner håret.

Ricinolja: Ger håret volym

En tyngre hårolja som kan vara fantastisk till att fukta håret. Flera har även använt denna olja för att förse håret med volym. Denna olja är dock väldigt tung och kan därför tynga ner håret hos de flesta.

Läs vår andra artikel om du vill lära mer om hur du kan använda naturliga växtfettämnen i hårinpackning till torrt hår via denna länk.


Lämna en kommentar


Kommentarer måste godkännas innan de publiceras