• FRI FRAKT PÅ ORDER ÖVER 499,-

  • KUNDSERVICE ÖPPEN VARDAGAR 10-16

När vet man om man tappar för mycket hår?


Tappar även du mycket hår, och ligger ditt hår överallt? Från huvudkudden till ett stopp i duschavloppet. Det är inte enbart väldigt irriterande, utan även lite pinsamt när partnern hittar ett hårstrå i maten. Vid de flesta tillfällena är det som tur är helt normalt att tappa hår. Men håravfall hos kvinnor och män kan även vara ett tecken på ett allvarligare problem. I denna artikel får du svar på hur man kan avgöra om man tappar hår inom en ”normal” skala eller om det beror på ett allvarligare problem.

De vanligaste orsakerna till att tappa mycket hår:

Håravfall samt att fälla hår kan bero på många olika anledningar. Det kan bero på överanvändning av hårfön, användning av locktång och plattång samt hårfärgningar eller hårförlängningar. Hård hårstyling är en av de största orsakerna till att man fäller mycket hår och just eftersom hårda stylingprodukter och kemiska hårbehandlingar har blivit så tillgängliga på marknaden, så har håravfall blivit ännu vanligare bland svenska kvinnor. Stress och kost är andra stora syndare bakom håravfall. Om du inte får täckt ett högt innehåll av bra näringsämnen, vitaminer och proteiner genom din kost, så kommer dina hårsäckar försvagas. Att fälla hår kan även bero på metaboliska orsaker. När sköldkörtelns funktion är i obalans kan det handla om hypotyreos eller hypotyroidism, vilket också kan leda till håravfall.

Hur många hårstrån fäller man i genomsnitt?

Den genomsnittliga personen antas ha mellan 100,000 till 150,000 hårstrån på huvudet. Så att tappa 50–100 hårstrån om dagen är inte ovanligt. Men om du under en period börjar tappa mer än omkring 150 hårstrån om dagen, så kan det vara en bra idé att uppsöka din läkare eller överväga om din kost är tillräcklig för att förse ditt hår med den näring som det har behov av för att upprätthålla ett hälsosamt hår.

Finns det några hårtyper som tappar mer hår än andra?

Kvinnor med lockigt hår är benägna att tappa mer hår än personer med tunt hår. Detta kan dels bero på att denna hårtyp i sin natur har fler hårstrån och är mer utsatt och dels att kvinnor med lockigt hår har tendens att använda fler värmeredskap såsom plattång, som kan vara mycket skadliga för håret. Hög värme tar bort hårets naturliga fukt och det kan göra håret torrt och bräckligt. Kvinnor med långt hår tappar i allmänhet också flera hårstrån än kvinnor med kort hår, och det beror på att det långa håret är mer utsatt.

Hur ser ett sunt hår ut?

Hårets textur är nyckeln och kan ge dig ett tecken på om dina hårstrån och hårrötter är friska eller ej. Med hjälp av två eller flera speglar kan du undersöka håret bakifrån, håret i nacken, hårslingorna och toppen av huvudet. Här ska du kontrollera om det är en ändring av hårets textur när du jämför områdena. Om kvaliteten eller texturen på resten av ditt hår inte är enhetligt, är tunnare eller mindre glänsande så kan det vara ett tecken på att ditt hår inte är sunt. Ett annat sätt att kontrollera det på, är att undersöka det hår som fällts, och leta efter en klumpad massa i roten av håret. Det kan vara ett tecken på att det hår du tappar har genomgått sin fullständiga livscykel. Det tappade hårstrået kommer ersättas med ett nytt, vilket är helt naturligt och du behöver inte vara orolig.

Utöver att undvika varma stylingredskap, vad kan göras för att förhindra att tappa hår?

Kosten är A och O. Med en varierad och balanserad kost kan du nå långt. Det kan även vara en väldigt bra idé att komplettera med vitaminer till håret. Inklusive starka B-vitaminer, särskilt biotin, b5 och b12, men även järn, zink och proteiner.


Lämna en kommentar


Kommentarer måste godkännas innan de publiceras