• FRI FRAKT PÅ ORDER ÖVER 499,-

 • KUNDSERVICE ÖPPEN VARDAGAR 10-16

Kosttillskott med biotin till håret. Hur fungerar det?


Vad är biotin

Biotin är ett koenzym och går även under namnet B7-vitamin, som spelar en stor roll för hud, naglar, hår, nerver, mag-tarmkanalen, celler och metabolism. Biotin till hår är även känt som vitamin H, som härstammar från det tyska ordet ”haar” och ”haut”, som betyder hår och hud. Det finns oändliga mängder av artiklar om kosttillskott till hår som belyser just de många fördelar som finns med att ta biotin mot håravfall eller för att stimulera snabbare hårtillväxt.

Vilka hälsofördelar finns det med att ta biotin?

Biotin spelar en avgörande roll för att hålla oss unga, hälsosamma och energiska. Biotin medverkar nämligen till att upprätthålla ett hälsosamt och ungt utseende av vårt hår, vår hud och våra naglar. Biotin fungerar som ett koenzym, som hjälper kroppens förmåga att absorbera de nödvändiga näringsämnena från andra vitaminer, fettsyror och aminosyror. Om kroppen har svårigheter att absorbera näringsämnen på grund av brist på biotin, så kan håravfall, sköra naglar eller åldrande av hud bli aktuellt.

Vilka källor har ett högt innehåll av biotin?

Även om det finns 8 olika typer av biotin-tillskott så är det bara ett av dem som är naturligt förekommande och som förekommer i livsmedel. Denna typ kallas ”D-biotin” eller ”pure biotin” och anses vara den typ som har bäst effekt. Ett problem med biotin från livsmedel är att det vanligen endast förekommer i små mängder.

I själva verket innehåller majoriteten av de livsmedel, som nämns nedan, bara små mängder av biotin. Så även om många uppmanas till att få vitaminer och mineraler så gott det går via naturliga livsmedel så kan de låga nivåerna av biotin från livsmedel förhindra oss från att få den optimala effekten för hår, hud och naglar.

Flera undersökningar visar goda resultat vid användning av kosttillskott med höga doser av biotin till hår, hud och naglar i kombination med andra vitaminer till hår och hårväxt. Det innebär att biotin mot håravfall och för hårväxt fungerar bäst om det kombineras med andra vitaminer och aminosyror, så att det skapas en synergieffekt. Produkterna från HairLust är utvecklade med just denna kunskap och därmed utarbetade således att näringsämnena kompletterar varandra på bästa sätt. Bortsett från kosttillskott till hår med biotin så kan vitaminer förekomma i följande livsmedel:

 • Kött
 • Ägg
 • Avokado
 • Bär
 • Fisk
 • Svamp
 • Blomkål
 • Bananer
 • Nötter
 • Mejeriprodukter

Kosttillskott till hår med biotin:

Även om brist på biotin endast förekommer för ett fåtal så blir det en verklighet för vissa och en brist på biotin kan leda till störning av kroppens förmåga att absorbera näringsämnen, vilket i sin tur kan resultera i fläckvisa håravfall eller större håravfall hos både män och kvinnor i allmänhet. En fördel med att förse håret med ett kosttillskott med biotin kommer vara att det förebygger ökat håravfall och därmed ge kroppen ett högre intag av biotin än det som vanligen skulle fås genom kosten.

Så om du har problem med sköra naglar, uttunnat hår eller håravfall så kan biotin från kosttillskott vara ett effektivt sätt att skapa balans och ge kroppen de bästa möjliga villkoren. Vad gäller biotintillskott till hår så kan det finnas i B-vitamin komplextillskott eller i ett målinriktat kosttillskott till hår. Det bästa med de vitaminer som riktar in sig på håret är att de genererar en synergieffekt, just genom sammansättningen av flera vitaminer, mineraler och aminosyror i en särskild kombination. Biotin är nämligen inte det enda näringsämnet som hjälper till med att bidra till ett hälsosamt hår och ökad hårväxt. Vidare fungerar biotin till hår ännu bättre om det kombineras med bl.a. zink, selen eller D-vitamin.

Biotin mot håravfall och för hälsosam hårväxt

Hår växer som proteinfiber, som växer från folliklarna, som finns i huden och i synnerhet i hårbotten. Våra kroppar är helt täckta av folliklar som producerar både tjocka och fina hårstrån.

Hår är sammansatt av keratin och protein. Hårsäckarna är placerade i underhuden och spelar en avgörande roll i att upprätthålla de stamceller som hjälper till att få hårsäckarna att producera nya hårstrån i takt med att befintliga hårstrån faller av. Kosttillskott till hår hjälper till just med att optimera denna process.

Håret följer en specifik växtcykel, som avgör hårets levnadstid. De tre olika växtcyklarna har även en stor betydelse för håravfall och hårväxten.

Hårets växtcykel är känd som:

Den anagena fasen: Den anagena fasen är den första såväl som den aktiva växtfasen i hårsäckarna. För män vara denna fas 2-4 år och för kvinnor 3-7 år.

Den katagena fasen: Denna fas är övergångsfasen av håret. Den signalerar slutet på den tidigare växten, som tillkom från den anogena fasen. Här frigör hårroten själva håret genom att avlägsna blodtillförseln av follikeln till håret.

Den telogena fasen: Den telogena fasen är hårsäckens vilofas.

Kosttillskott till hår kan vara effektivt av många orsaker och primärt för dess förmåga att förlänga den anagena fasen så att håret kan växa under en längre tid. Likaså kan kosttillskott till hår även förkorta hårsäckens vilofas så att nya hårstrån går in i tillväxt fortare.

Andra viktiga vitaminer och kosttillskott til hår:

C-vitamin är en annan viktig vitamin till hårväxten och mot håravfall. I motsats till biotin till hår, så kan kosttillskott med C-vitamin till hår fungera som en stark antioxidant. C-vitamin är en viktig vitamin för att upprätthålla kroppens produktion av kollagen, som är ett essentiellt protein för att upprätthålla hälsosam hud, hår och ledband.

Likaså är det en bra kosttillskott till hår och växt då vitamin C till hår hjälper till att skydda mot fria radikaler, som kan förorsaka stor skada på hår, hud och naglar. Torrt hår, kluvna toppar och håravfall kan precis som brist på biotin, bero på en brist av C-vitamin.

Andra näringsämnen, såsom niacin, selen och zink har även visat sig vara effektiva för att hjälpa till med att återupprättandet av sund hårväxt. Du kan med fördel kombinera ett kosttillskott till hår baserat på dessa vitaminer, oavsett om du är man eller kvinna.

Biotin mot håravfall i kombination med C-vitamin, niacin, selen och zink sägs vara några av de bästa vitaminerna till en sundare hårväxt på grund av deras förmåga att påverka en brett spann av orsakerna till håravfall hos kvinnor och män.


Lämna en kommentar


Kommentarer måste godkännas innan de publiceras