• FRI FRAKT PÅ ORDER ÖVER 499,-

 • KUNDSERVICE ÖPPEN VARDAGAR 10-16

Kokosolja i håret – varför är det bra?


I denna artikel fokuserar vi på användandet av kokosolja i håret och hur det bidrar till ett friskare hår och ökad hårväxt.

Ella Pettersson

Skönhetsredaktör

Ella är utbildad journalist från Stockholms Universitet med en kandidat från journalistprogrammet. På sidan om har hon utbildat sig inom skönhet och hälsa, och specialiserat sig inom hårvård på Svenska Frisörskolan. Hon har tidigare arbetat med flertal hårvårdsbutiker, med fokus på inköp och sälj av hårvårdsprodukter.Läs mer om vår skribent.

Säkert håller du med mig om att det är en djungel där ute av olika hårbehandlingar. Här kan du slappna av då jag presenterar en av de bästa och mest effektiva lösningar det finns, nämligen att ha kokosolja i håret. Som du säkert redan vet används kokosolja mycket i matlagning, men dess inverkan på vårt hår är en helt annan historia så häng med och läs!

Jag är ett stort fan av kokosolja i håret, även till hela kroppen faktiskt. Det är en otroligt näringsrik olja med många användningsområden. Önskar du läsa ännu mer om bra hårolja rekommenderar jag dig att läsa denna artikel om Test av bra hårolja och användningsområden.

Varför ska man använda kokosolja i håret?

Innan du börjar använda kokosolja i håret bör du förstå hur den ska användas för bästa möjliga resultat.

Kokosolja är den naturliga oljan som är rikast på mättade fettsyror, vilka är nödvändiga i en bra hårvårdsprodukt. Mättat fett bidrar till en effektiv upptagning av näringsämnen till håret, vilket är en väsentlig del för att få ett friskt, näringsfullt och starkare hår.

Använder du kokosolja i håret bidrar du dessutom med en rejäl dos laurinsyra, vilket har en positiv effekt på ditt hår. Laurinsyra förekommer i modersmjölk och balanserar din hormoner och cellfördelning. Det mättade fettet tränger in i hårstråna på djupet, en egenskap som omättat fett inte besitter. Många människor upplever riktigt snabba resultat när de tillsätter kokosolja i håret eller använder kokosolja mot torr hårbotten.

2 viktiga anledningar till att använda kokosolja i håret:

 • Kokosolja är den naturliga oljan som är rikast på mättat fett, väsentligt för en bra hårvård.
 • Dem specifika egenskaper oljan besitter ger dig ett snabbt och effektivt resultat.

Såhär kan du använda dig av kokosolja i håret:

På grund av dem många fördelarna med kokosolja i håret rekommenderar jag att pröva dig fram vad som passar ditt hår bäst. Här har du ett par bra tips när du använder kokosolja i håret:

Kokosolja till hår och torr hårbotten:

Kokosolja i hår och hårbotten är otroligt effektivt men den rena, oarbetade oljan kan även tynga ner håret och täppa till porer, vilket kan leda till irritation för känslig hud. Önskar du använda kokosolja i håret eller hårbotten bör du vara uppmärksam på att den är utvecklad för det specifika området. Börja med en liten mängd till hårbotten och testa dig fram.

Börja med små mängder

”Less is more” när det gäller kokosolja i håret. Börja med små mängder och tillför efter hand mer om det behövs. Innan du vet exakt hur ditt hår reagerar på kokosoljan, arbeta in små mängder i torra och kluvna hårtoppar.

Tillför andra ingredienser:

Ett tips är att hitta en kokosolja till håret som inkluderar flera typer av växtfettsyror eller olja. Kokosolja i håret verkar ännu bättre i kombination med antingen arganolja, vindruvskärnsextrakt, Aloe Vera eller honung. HairLust Hair oil är en noggrant framtagen hårprodukt där kokosoljan kompletteras med ett flertal viktiga ingredienser för optimal vård och omsorg.

Användningsområden för kokosolja till håret

Återfuktning och mjukhet

Kokosolja består huvudsakligen av mättade fettsyror som tränger in djupare i håret jämfört med andra oljor på marknaden. Använd kokosolja i håret om du önskar reparera och förebygga brutna hårstrån och samtidigt tillföra fukt och glans.

Såhär gör du: Tvätta håret med schampo och balsam och torka det med en bambu handduk (rekommenderas). Tillför en liten mängd kokosolja i håret och massera in. Borsta sedan igenom håret och låt det lufttorka.

Leave-in balsam

Har du långt, krulligt eller lockigt hår kan det vara svårt att reda ut alla tovor efter hårtvätt. Har kommer kokosolja i håret väl till pass.

Såhär gör du: Innan du reder ut håret, applicera kokosolja i håret och fördela jämt. Utgå från hårtopparna och arbeta dig uppåt mot rötterna. Låt kokosoljan sitta i och borsta sedan igenom håret som vanligt. Det finns ingen anledning att skölja ur kokosoljan ur håret. Har du oerhört torrt hår tipsar jag om att använda enbra hårinpackning för torrt hår.

Kokosolja till torr hårbotten

Långvarig användning av kemiska schampon, balsam och stylingprodukter efterlämnar hårbotten torr och irriterad. En bra kokosolja i hår och hårbotten reducerar och förebygger detta.

Såhär gör du: Tvätta håret med ljummet vatten och låt lufttorka. Använd fingrarna och massera in oljan i din hårbotten. Låt oljan sitta i 30 minuter och skölj därefter försiktigt med schampo och balsam.

Till snabbare hårväxt

Kokosolja i håret kan också användas som en naturlig hjälp att få längre hår snabbt. Det höga innehållet av vitamin och fettsyra i kokos förser hårbotten med näring samt avlägsnar talg från hårsäckarna. Använd 2–4 ggr per månad.

Såhär gör du: : Denna metod kan du med fördel göra till en enkel rutin innan läggdags. Tvätta håret med ljummet vatten och handdukstorka det. Tillsätt en liten mängd kokosolja i håret och massera in med fingrarna i hårbotten. Har du långt hår är det oftast enklast att vända huvudet nedåt och arbeta igenom. Borsta försiktigt genom håret med kam och omslut med en hårhandduk. Morgonen efter sköljer du ur kokosoljan med hjälp av schampo och balsam. Var noga med att använda en kokosolja framtagen för hårbotten, så det inte tynger ner håret.

Kokosolja i håret mot solslitage

Kokosolja till håret kan göra underverk för torrt och solskadat hår, en enkel och behaglig hårbehandling för alla hårtyper.

Såhär gör du: Tillför en liten mängd kokosolja i håret, fokusera på hårtopparna. Håret kan vara både handdukstorrt eller helt torrt. Låt sitta till morgonen därpå och skölj sedan hur kokosoljan med hjälp av schampo och balsam.

4,9

4,9 av 5 stjärnor

26 omdömen


3 kommentarer


 • Rebecca

  Använder er olja till styling och glans, känns inte alls fettig som andra kan göra!


 • Daniella

  Älskar er kokosolja – köpte den efter att ha läst artikeln och tycker den är så lätt att använda, fantastiskt att den är så snäll och bra mot håret och huden också!


 • Fredrika

  Bra läsning! tack för inlägget :)


Lämna en kommentarKommentarer måste godkännas innan de publiceras