• FRI FRAKT PÅ ORDER ÖVER 499,-

  • KUNDSERVICE ÖPPEN VARDAGAR 10-16

Kokosolja till torrt hår – varför är det bra?


Vi har varit fans av kokosolja under en väldigt lång tid. Hårinpackning med kokosolja kan få håret att växa och kokosolja är ett väldigt näringsgivande olja med hundratals användningsområden och fördelar för hår, hud och kropp. I denna artikel kommer vi primärt att fokusera på de härliga fördelarna med användning av kokosolja till håret, som hårinpackning, bekämpande av torr hårbotten samt toppar.

Du kan läsa om andra härliga vegetabiliska fettämnen som kan används i hårinpackning till torrt hår här.

Innan du kommer igång med att smörja in håret med kokosolja så ska du se till att använda den korrekt, så att du uppnår bästa möjliga resultat med oljan.

Varför ska du använda kokosolja till håret?

Denna olja är den rikaste, naturliga källan till de mellankedjade fettsyrorna, som i motsats till fettet i t.ex. smör, är långkedjade fettsyror. Mellankedjade fettsyror omsätts på ett annat sätt, vilket ger en skillnad när vi ser dess hälsomässiga värden. Denna fantastiska olja är särskilt rik på laurinsyra.

Laurinsyra är naturligt förekommande i modersmjölk och är understödjande för hormonell och cellulär hälsa. Det naturliga mellankedjade fettet i kokosolja gör det möjligt att tränga in i håret på sätt som andra oljor inte kan. Därför kommer många människor att uppleva relativt snabba effekter när de använder kokosnötsolja till håret eller använder kokosnötsolja till torr hårbotten.

Så kan du använda kokosolja till håret:

På grund av de många användningsmetoderna av kokosolja samt hårinpackning med kokosolja, så kan det vara en bra idé att testa dig fram lite. Vi rekommenderar dig följande tillvägagångssätt när du använder kokosolja till hår:

Kokosolja till torr hårbotten:

Även om det kan vara gynnsamt att använda en ren kokosolja till torr hårbotten eller att bekämpa mjäll, så kan den rena/obearbetade oljan ha en tendens att tynga ner håret eller att täppa till porer samt förorsaka irritation för vissa hudtyper. Så om du vill använda kokosnötsolja till torr hårbotten ska du vara uppmärksam på att använda en som är avsedd för ändamålet. Om du vill använda kokosolja till torr hårbotten så prova dig fram med en liten mängd till att börja med.

Börja med små mängder:

Kokosolja kan få håret att växa men mer är inte bättre. Börja med att tillföra lite. Du kan alltid tillföra mer om det finns behov för det. Innan du vet hur ditt hår reagerar på oljan så använd en liten mängd och arbeta in den i det torra håret och topparna.

Tillsätt andra ingredienser:

Det kan vara en bra idé att hitta en kokosolja som innehåller andra växtfettsämnen eller oljor. Kokosolja till håret kan verka ännu bättre om den t.ex. kombineras med olja från argan, druvkärneolja, aloe vera eller till och med honung. HairLust Hair Oil med kokosnötolja har just utvecklats så att kokosolja kompletteras med andra viktiga ingredienser för bästa effekten.

Användingsmetoder av kokosolja till håret

För att fukta och mjukgöra håret

Då kokosnötsolja huvudsakligen består av mellankedjade fettsyror så tränger oljan djupare och snabbare in i hårstrået, jämfört med de flesta andra oljorna på marknaden. Använd kokosolja eller en hårinpackning med kokosolja till håret om du vill reparera och förebygga kluvna toppar, som fuktbooster eller för att ge håret glans.

Så gör du: Tvätta ditt hår med schampo och balsam och torka det därefter med en handduk. Tillsätt en liten mängd av kokosoljan i håret och massera in oljan. Red därefter ut med en kam och låt det lufttorka.

Som leave-in balsam

Om du har långt, lockigt eller frissigt hår så kan det vara en kamp att reda ut håret efter hårtvätt. Även här kan kokosnötsoljan hjälpa till.

Så gör du: Innan du reder ut eller stylar ditt hår så ska du bara tillsätta lite kokosolja i håret och använda fingrarna till att fördela oljan i topparna av ditt hår och vidare, börja från topparna och arbeta dig mot rötterna, låt kokosoljan sippra in i håret och borsta därefter håret som vanligt. Det finns ingen anledning att skölja ur kokosoljan från håret.

Kokosolja till torr hårbotten

Långvarig användning av kemiska schampon, balsam, stylingprodukter eller färgämnen kan efterlämna hårbotten torr och kliande. En bra kokosnötsolja till torr hårbotten kan reducera och förebygga torrhet och mjäll.

Så gör du: Tvätta håret med ljummet vatten och lufttorka håret med en handduk. Använd nu fingrarna till att försiktigt massera in oljan i din torra hårbotten. Låt den sitta i under minst 30 minuter. Tvätta därefter med schampo och balsam.

Snabbare hårväxt

Hårinpackning med kokosolja kan få håret att växa och du kan använda det som ett naturligt sätt för att få ditt hår att växa längre, tjockare och snabbare. Det höga innehållet av vitaminer och essentiella fettsyror, som finns naturligt i kokos, ger näring åt hårbotten och hjälper till med att avlägsna talg från hårsäckarna. Använd 2-3 gånger i månaden.

Så gör du: Du kan med fördel använda denna rutin kort innan läggdags. Tvätta ditt hår i ljummet vatten, torka därefter håret med en handduk. Tillsätt en liten mängd kokosolja till håret. Använd fingrarna för att försiktigt massera in oljan i din hårbotten. Om du har långt hår, kan det vara lättare att vända huvudet upp och ner för att applicera olja på hela din hårbotten. Red försiktigt ut håret med en kam och packa därefter handduken runt håret. Morgonen därpå sköljer du ut kokosoljan ur håret. Använd schampo. Se till att använda en kokosolja som kan användas till hårbotten, så att håret inte tyngs ner.

Skydda ditt hår mot solskador med kokosolja

Denna olja kan göra underverk på torrt och solskadat hår. Du kan med fördel applicera kokosolja i ditt hår, om du vill skydda det mot solskador.

Så gör du: Tillsätt lite kokosnötsolja i håret och hårlockarna. Du kan tillsätta det i handdukstorkat hår eller i torrt hår. Massera in det i lockarna och topparna. Låt det verka. Det ska inte tvättas ur.