• FRI FRAKT PÅ ORDER ÖVER 499,-

 • KUNDSERVICE ÖPPEN VARDAGAR 10-16

Hur väljer man ett bra sulfatfritt schampo?


Om du tar en närmare titt på ingredienslistan på baksidan av ditt schampo, kroppstvål, ansiktsrengöring eller till och med din tandkrämstub så finns det en risk att du hittar sulfat placerat högt upp på listan.

 

Vad är sulfat?

I stora drag är sulfat ett rengöringsmedel som rensar bort både oljor och smuts. De ingår ofta i rengöringsprodukter till hår och hud eftersom hår och hud har en förmåga att dra åt sig vatten och olja. På grund av detta kan sulfater lätt rensa bort smuts och olja från håret, ansiktet och kroppen när det blandas med vatten. Dessutom är sulfater även ansvariga för den löddrande tvålen som många förknippar med friskhet och renlighet.

Varför allt detta prat om sulfatfritt schampo?

Sulfater är i utgångspunkt säkra och effektiva att använda i sin produkt. Därför kan det kanske även vara förvirrande och man kan undra varför alla artiklar och allt prat om schampo utan sulfater är så aktuellt. Men saken är den att schampo som innehåller sulfater kanske kan vara lite för kraftfulla för att göra sitt arbete. Även om sulfater tvättar bort smuts och oljor från hår och hud så kan det medföra fuktförlust. Således anses ett sulfatfritt schampo som ett mildare och mindre uttorkande schampo, som dessutom fungerar som ett mindre löddrande alternativ till den sulfathaltiga lösningen.

Så är då ett sulfatfritt schampo något för dig och din hårtyp?

För att hjälpa dig med att avgöra om ditt hår kan gynnas av schampo utan sulfater så svara dig själv på följande frågor:

Har du lockar och tendens till att hårets kryllas?

Om svaret är ja så ska du helt klart överväga ett sulfatfritt schampo. Om du har krulligt hår så vet du säkert att ditt hår har behöv av en massa fukt. Om du väljer ett schampo utan sulfater så hjälper du ditt hår och din hårbotten att bevara de naturliga oljorna. Om du väljer ett schampo med sulfater så kommer håret att ha en större tendens till att bli burrigt på grund av obalansen i den naturliga oljebalansen i håret. Det kan vara en bra idé att avsluta med ett bra balsam oavsett om du använder ett schampo med eller utan sulfater, så att håret får optimal näring och fukt.

För oss som har problem med burrigt hår men inte har lockar så kan du med fördel använda en bra hårolja som samlar, reducerar och mjukgör burrigt hår.

Är ditt hår färgat?

Om det är det så kan du bibehålla din fina hårfärg med ett sulfatfritt schampo. För att hålla ditt hår lika vackert som när du lämnade salongen så behöver du en del hårprodukter som kommer att skydda din nya hårfärg. Det finns flera orsaker till att ett sulfatfritt schampo är bäst lämpat för ändamålet. Bland dessa orsaker är en av dem att håret är känsligare och torrare efter en hårfärgning än vad det annars skulle ha varit. Ett schampo utan sulfater kommer inte att torka ut håret. En annan bra anledning till att du ska välja ett sulfatfritt schampo och balsam, om du har färgat ditt hår, är att produkterna hjälper till med att bibehålla färgen och är mindre benägen att missfärga eller tvätta bort hårfärgen.

Är ditt hår torrt och trist?

Om ditt hår känns torrt, grovt samt trist och inte glatt och mjukt, när du drar fingrarna genom hårlockarna, så har du troligtvis ett burrigt och torrt hår. Denna hårtyp kan också gynnas av ett schampo utan sulfater då ett sulfatfritt hår inte avlägsnar hårets naturliga oljor och fukt, vilket bidrar till ett hälsosamt, glatt och mjukt hår.

Är ditt hår skadet och går av lätt?

Då ska du inte använda ett schampo med sulfater. Om ditt hår är fint, bräckligt eller typiskt skandinaviskt så kommer ett sulfatfritt schampo att vara optimalt för att inte förvärra situationen ytterligare utan kommer istället att fungera effektivt för att motverka dessa symtom. Ett schampo utan sulfater kan även bevara fukten i håret och då torrhet ofta är en stor syndare till ett skadat hår med knäckta hårstrån så kan detta vara en stor fördel för dig med skadat, kluvet hår eller vid knäckta hårstrån. För att stärka och reparera håret på djupet så ska du överväga att använda en hårmask avsedd till torrt hår veckovis, som kan främja proteinproduktion i håret.

Har du problem med torr och kliande hårbotten?

I så fall ska du för guds skull använda ett sulfatfritt schampo. Nackdelen med sulfater är att de även tvättar bort de naturliga oljorna från hårbotten och håret. Om din hårbotten är känslig så kan sulfater orsaka irritation såsom rodnad, torrhet och klåda. Så om din hårbotten är retlig så är det en riktigt bra anledning till att ta en titt på ditt schampo och se vad det innehåller.

Hur väljer man ett sulfatfritt schampo?

Bra sulfatfria schampon har naturliga men ändå effektiva ingredienser som till exempel kokosolja och kommer att ge dig en säker och mild renhet. Nedan är några ingredienser som du kan upptäcka på ett schampo utan sulfater. Dessa är säkra och dem du ska utgå ifrån att din hårvårdsprodukt innehåller, om du önskar en produkt utan sulfater.

 • Coco glucosid
 • Lauryl glucosid
 • Decylglucosid
 • Kaprylycaprylglucosid
 • Natriumcocoylglutamat
 • Dinatriumcocoylglutamat
 • Natriumcocoamphoacetat
 • Dinatrium laureth sulfosuccinat
 • Natriummethylcocoyltaurat
 • Natriummethyl oleoyl taurat
 • Natriumcocoylisethionat
 • Ammoniumcocoylisethionat
 • Natriumlaurylglucosecarboxylat
 • Natriumlauroyllactylat
 • Cocamidopropylbetain

HairLust Hair Growth & Repair Shampoo

HairLust hair Growth & Repair Shampoo är ett sulfatfritt schampo som kan användas av alla hårtyper och som har en naturlig doft, konsistens och aktiva ingredienser. Produkten är dansk och kommer att hjälpa dig med att få ett hälsosamt, långt och mjukt hår. Det är lätt att använda samt fördela i håret.