• FRI FRAKT PÅ ORDER ÖVER 499,-

  • KUNDSERVICE ÖPPEN VARDAGAR 10-16

Har du problem med tunt hår – undvik dessa dåliga vanor


Det finns många anledningar till att håret kan bli tunt eller slitet – allt från vad vi äter, till hur vi stylar vårt hår – kan påverka hårfibrernas styrka och sundhet. Men det finns goda nyheter: Att få ett sundare och tjockare hår kan få en bra skjuts på vägen genom ett par enkla ändringar och justeringar i din livsstil.

Här är 10 dåliga vanor som ger dig tunt hår

1. Undvik ångande varmt vatten

Varmt vatten torkar ut håret (likaså huden) och kan på sikt medföra ett permanent torrt och tunt hår, som är mer benäget att brytas. Det varma vattnet kan skada hårets naturliga oljeproduktion och skapa en obalans i porerna i hårbotten. Detta kan du göra: För att hjälpa ett sundare och tjockare hår på vägen, kan du sänka temperaturen när du sköljer ur håret i duschen. Försök skölja av schampo och övriga hårvårdsprodukter med en mer ljummen temperatur.

2. Undvik värmeredskap när du stylar ditt hår

Det är en upprepning och du har säkert hört det många gånger förr. De varma stylingredskapen, däribland plattänger, hårfönar, locktänger m.fl. förstör proteinet i håret samt hårets skyddande lager. När det yttre lagret i hårstrået är skadat, förstörs hårets fuktbalans och efterlämnar håret tunt och extra sårbart.

Det du ska göra: Om du gärna vill ge de bästa förutsättningarna för ett tjockare hår, så bör du undvika de varma stylingredskapen eller endast använda dem på en minimal nivå. Om du använder hårfön, så använd den kalla inställningen på apparaten. Använd alltid värmeskyddande hårolja eller spray, som ger håret det värmeskydd det behöver för att stå emot den höga värmen. Här kan du till exempel använda en bra kokosolja eller hårolja till håret.

3. Snabba bantningsdieter

Undvik snabba bantningsdieter, som involverar snabb viktminskning genom att intaga få kalorier under en kort period. Denna form av bantningsdieter tvingar kroppen att använda all sin energi åt att ta vara på kroppens mest centrala funktioner – såsom hjärtats och hjärnans funktion – samt få dessa funktioner att fungera optimalt. Det innebär alltså att kroppen inte har energi över till att ta vara på hårets växtfunktioner. I själva verket är håravfall och tunt hår ett av de första symptomen, när man diagnostiserar människor med ätstörningar.

Det du ska göra: Kost är A och O för att få ett tjockare hår. För att undvika tunt hår, bör du äta en sund och varierad kost, gärna rik på proteiner, zink och B-vitaminer. Hår består primärt av protein, så därför är det avgörande att du får i dig tillräckligt av det. Du kan med fördel komplettera med ett kosttillskott till hår med biotin, andra vitaminer och mineraler, som är kända för att kunna främja hårets sundhet och hårväxt.

4. Ta hand om ditt hår när det är vått för att undvika tunt hår

Ditt hår är väldigt sårbart när det är vått. Oavsett om du har tunt eller tjockt hår, så är hårets skyddande lager mindre motståndskraftigt, i synnerhet mot hög värme, när det är vått. Därför ska du vara extra varsam när du borstar eller torkar det med handduk samt värmeredskap.

Det du ska göra: Du kan med fördel borsta håret innan du sköljer det med vatten. Genom att borsta igenom håret först, kommer du uppleva att det sammantrasslade håret blir mycket lättare att reda ut. Du kan även tillsätta lite kokosolja eller annan olja i håret efter en lätt torkning med en mjuk handduk. Vi rekommenderar att använda en specialgjord handduk till håret i bambumaterial. När du väljer hårolja så välj den olja, som är avsedd för din hårtyp.

5. Undvik strama håruppsättningar för att undvika tunt hår

Om du vill undvika tunt och skadat hår, så ska du vara försiktig med de strama håruppsättningarna, såsom en åtstramad hästsvans, hårknut eller fläta. De strama håruppsättningarna sätter en spänning på hårsäckarna och kan skada dem permanent. Det kan leda till traktionsalopeci, som är ett tillstånd som permanent försvagar hårfollikeln och gör det omöjligt för håret att växa.

Det du gör: För att främja ett sunt och tjockare hår, lossa håret från de strama håruppsättningarna. Prova att låta håret vara utsläppt eller sätt det i lösa hästsvansar. Om håret drar i din hud, så är det alldeles för stramt.

6. P-piller kan vara boven till tunt hår

Om du är en av de många svenska kvinnor som reagerar med håravfall och tunt hår på grund av hormonella förändringar, så kan ett felaktigt val av p-piller skada ditt hår. En tablett som innehåller androgener kan förorsaka håravfall hos en person, som är ”androgenkänslig”.

Det du ska göra: Om du vill veta om du har en androgenkänslighet, så kan du få hjälp av din läkare.

7. Kliande hårbotten och mjäll

Mjäll och kliande hårbotten kan resultera i håravfall eller tunt hår. Upprepande klåda och kliande i hårbotten kan förstöra hårets hårfibrer.

Det du ska göra: Köp ett schampo som innehåller selen, zinkpyrition eller tea tree olja. Om det inte fungerar så be din läkare om hjälp.

8. Undvik torrschampo

Det stämmer att du ska undvika att tvätta håret med schampo varje dag – men det är ett missförstånd att du då ska ersätta det vanliga hårschampot med ett torrschampo. Uppbyggningen av produkter i håret, som sker genom att använda torrschampo, schampo med sulfater och parabener kan över tid täppa till hårsäckarna och resultera i tunt hår.

Det du ska göra: Det är inte något fel med att tvätta håret 2-3 gånger i veckan. Om du använder stylingprodukter i håret, kan produktrester, smuts och olja täppa till porer i hårbotten. Så se till att tvätta ditt hår när det behövs, särskilt om du har tjockt hår, svettas mycket eller använder massvis av produkter i ditt hår. För att förhindra torrt och tunt hår, så byt till ett sulfatfritt schampo som HairLust Hair Growth & Repair Shampoo.

9. Undvik att utsätta ditt hår för direkt och kraftigt solljus

Även om du kanske inte är den stora solbadaren, så finns det stor risk för att ditt hår regelbundet utsätts för UV-strålar. Långvarig UV-exponering får lagren i håret att försvagas och brytas ner, vilket resulterar i torrt och tunt hår.

Det du ska göra: Under de månader då solen är som starkast eller om du befinner dig på sydligare breddgrader, så kan du skydda håret med en hatt eller hårvårdsprodukter med inbyggd solfaktor. Om du har tjockt hår, så sätt upp håret i en lätt knut, så det skyddas under solhatten.

10. Användning av vissa läkemedel

Vissa läkemedel eller hormonella tillskott kan förorsaka håravfall. Dessa kan förstöra den vanliga hårcykeln och resultera i håravfall och tunt hår. Hormonpåverkande mediciner eller läkemedel kan vara en betydande orsak till håravfall och tunt hår.

Det du kan göra: Fråga din läkare efter alternativ medicin, som inte har samma biverkningar på håret.


Lämna en kommentar


Kommentarer måste godkännas innan de publiceras